Hvor stort er dit indre rum?

Kropsterapeut Rudi Sorgenfri Kropsterapi København

Rudi Sorgenfri, Totum Kropsterapeut, København

Mine klienter kommer typisk forbi min klinik, fordi de gerne vil have ting til at gå væk. Det kan fx. være smerter, mindre behagelige følelser som vrede, ked af det-hed, angst og frygt eller knuden i maven og brystkassen.

Stress og dit indre rum

Mange klienter spørger tit: “Hvornår går følelsen væk?”. Eller “hvor meget kropsterapi skal der til, før følelsen går væk?

Men skal ting gå væk? Hvad ville der ske, hvis du inviterede kroppens signaler helt frem i lyset og gav dem en masse opmærksomhed og kærlighed? I stedet for at skubbe tingene væk og sige, at din kropslige sansning ikke må være der?

De “tunge og svære” følelser og smerter opstår typisk i forbindelse med vedvarende stress eller store stressende begivenheder som:

  • Ægtefælles død og død i nærmeste familie
  • Skilsmisse eller seperation
  • Svær sygdom i familien
  • Manglende omsorg, svær sygdom og misbrugsproblemer hos omsorgspersoner i din opvækst danner tit baggrund for stressproblematikker og “mood disorders” som depression og angst i voksenlivet
  • Når børn får nye søskende
  • Nyt job eller nye arbejdsopgaver

Kilde: Holmes & Rahe, 1967 

Følelser og dit indre rum

Dine følelser fortæller en masse om, hvad der rør sig inden i dig. Hvad der er vigtigt for dig. Derfor skal følelser ikke gå væk. Du bruger dine følelser til at navigere efter, og når du indgår i relationer med andre mennesker. Hvis du kæmper mod det udtryk, der ligger i dine følelser, vil det forstærke følelsen og øge din stress. Og stress gør dit indre rum mindre.

Når det er sagt, er det vigtigt at lære, hvordan du udtrykker og forholder dig til følelsen på en konstruktiv måde. Og var dine forældre ikke nogle gode rollemodeller, der lærte dig, at dine følelser var ok, kan kropsterapi hjælpe dig til at forstå:

  • Hvad det er for en følelse du mærker
  • Hvorfra følelsen kommer – relationer eller situationer
  • Hvorfor du har valgt at håndtere følelsen som du gør nu – eksempelvis undertrykker eller lader den styre dit liv og relationer

Når du begynder at forstå din krops signaler fx. smerter, stress eller følelser, kan du tage handlekraften tilbage til dig selv, og dit indre rum bliver større. 

Du er mere end bare dit hoved

Jeg har selv tidligere været et “hovedmenneske”, hvor kroppen bare var en maskine og transportmiddel, der fik mit hoved fra A-B. Den tilgang endte med at knække mig både fysisk og psykisk, indtil en kær ven, hjalp mig med at oversætte kroppens sprog til noget mit hovede kunne forstå og handle på.

Mange af de sansninger, du laver gennem kroppen på daglig basis, er præget af de overlevelsesstrategier, som du lavede i din barndom for at blive set eller gav dig følelsen af at passe ind i flokken.

“Faktisk vil det moderne menneske helst glemme, at der findes en krop, der rummer langt mere og er langt vigtigere end det, vi umiddelbart ser”.

– Ole Kåre Føli (1944-2018), Medstifter af Body SDS

Samhørighed eller værdighed

Hvordan reagerer du, når du ikke er en del af fællesskabet? Hvordan sikrer du den rette balance mellem din værdighed og dit behov for samhørighed?

Kampen i det indre rum

Som mennesker befinder du dig hele tiden i spændingsfeltet med dit behov for samhørighed over for din personlige integritet. Det ligger så dybt kodet i vores DNA, at vi er afhængig af gruppen for at kunne overleve. Fra tid til anden får dette os til at gøre ting, der strider mod vores integritet og værdier. 

Det påvirker pladsen og kampen i dit indre rum, for at du kan opretholde din værdighed. Eller måske føler du, at du skal give køb på den for at passe ind.

Denne kamp stod jeg selv i tilbage i slutningen af 2010. Mit ego var blevet ‘afhængig’ af den anerkendelse, jeg fik fra mine kolleger og samarbejdspartnere (flokken) på bekostning af min integritet og følelser. Jeg skulle drives helt derud, hvor jeg havde lyst til at banke min chef ned med en brandslukker, før jeg blev bevidst om, at stressen havde brændt sig fast og gjort mit indre rum så snævert, at alt handlede om simpel fysisk overlevelse.

Når du bliver presset nok og det indre rum bliver mindre og mindre, kan du enten vælge at kæmpe videre og undertrykke dine impulser eller handle på din krops signaler. 

(Egen-)omsorg og dit indre rum

Hvad nu, hvis du slet ikke behøver at kæmpe eller flygte? Men i stedet møder modstanden inden i dig med kærlighed.

Inde i mig og mit eget indre rum, var der en lille dreng, der havde brug for at blive mødt i noget andet end præstationen. Inden jeg fandt ud af, at han ville mødes i kærlighed, blev han bare ved med at larme. Lige indtil det punkt, hvor jeg ikke kunne sidde ham overhørig længere, men måtte vælge en ny overlevelsesstrategi.

Var det let? Nej for pokker. Det kostede ikke blod og sved, men en masse tårer, fornægtelser og eder og endnu flere tårer før, at min lille indre dreng fandt sin rette plads i mit hjertes indre rum.

Kropsterapi rydder op i dit indre rum

Når jeg i den kropsterapeutiske behandling hjælper mine klienter et sted hen, hvor de kan møde sig selv, og alle de følelser de har kæmpet for at holde skjult, med kærlighed. Bliver der lige pludselig rum. Rum til at være som menneske. I det rum opstår der masser af rum, så selv om livet fra tid til anden kan være hårdt og smerte, vil rummet være så stort, at smerten, vreden, sorgen etc. føles mindre. 

Når følelsen føles mindre, bliver den mindre farlig og lettere håndterbar og tager mindre af dine ressourcer. Så du kan opleve større frihed og rum til at sanse flere af de ting, der gør dig glad.

Og sjovt nok, det du fokuserer på, får du mere af.

Hvad vil du gerne have mere af i dit liv?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmelder du dig mit nyhedsbrev, får du besked, når jeg har nye indlæg på bloggen. Samtidigt får du også en serie af mails med gode tips til at slippe smerter, stress og traumer. Du kan let afmelde dig nyhedsbrevet igen, hvis det bare fylder i din inbox.