Sådan stopper du et angstanfald

Stressbehandling Rudi Sorgenfri Kropsterapi København

Rudi Sorgenfri, Totum Kropsterapeut, København

Hvis du har oplevet et angstanfald på egen krop, så kender du alt til ubehaget, der følger med, når kroppen træder på speeder og bremse på samme tid. Her får du en simpel øvelse, der kan hjælpe dig med at slippe angstanfaldet lige så hurtigt som det kom.

 

Angstanfald er enormt ubehagelige

 

Se hvordan du stopper et angstanfald i denne lille video

 

STOP – STOP – STOP

Træk vejret dybt ned i maven. Hold en kort pause og ånd tungt og langsomt ud

Mærk dine fødder

Kig dig omkring ved at dreje hovedet fra side til side

Stræk armene over hovedet

Og smil😁

 

Hvordan kan det være så simpelt at stoppe et angstanfald?

 

Svaret skal findes i din hjernes begrænsede bevidste båndbredde.

Vidste du, at dit nervesystem modtager op i mod 30 mia. sanseindtryk hvert eneste sekund 24-7?

30.000.000.000!

Ud af de input bliver din bevidsthed kun præsenteret for de 5 vigtigste hvert sekund.

Er du meget stresset skruer hjernen op og bliver mere agtpågivende ift. de input som din hjerne tolker som potentielt farlige på grund af en øget forekomst af stresshormonet kortisol.

forhøjede kortisolniveauer i hjernen, gør nervesystemet mere sensitivt og gør, at du reagerer meget kraftigere på adrenalin, der er dit kamp/flugt-stresshormon. Får hjernen ikke samtidigt et input, der fortæller, hvad det er, der er farligt som du enten skal flygte fra eller kæmpe i mod, bliver nervesystemet “forvirret”.

Du ender derfor i en tilstand, hvor kroppen er i forhøjet alarmberedskab og kører med speederen i bund. Hjertet hamrer derudaf, du begynder måske at hyperventilere, kroppen snurrer, du får tunnelsyn, tør hals og mund og klamme fødder og håndflader.

Da din bevidsthed ikke forstår, hvorfor du instinktivt og følelsesmæssigt reagerer så kraftigt, bliver din krop gjort immobil for at undgå overbelastning. Kroppen træder hårdt på bremsen, så du bliver fanget i en tilstand med speeder og bremse på samme tid.

Det vækker grundfølelsen rædsel, som du oplever som et angstanfald.

Angstanfald er typisk et symptom på en bagvedliggende problematik fx. PTSD eller svær stress, som vi har god succes med at afhjælpe hos vores klienter på klinikken.

 

“Findes der overhovedet nogen anden angst end barnets?” 

Citat: Aksel Sandemose, dansk-norsk forfatter og Jantelovens fader, 1899 – 1965

Den tredelte hjerne kommunikere både op- og nedad i sit indre hierarki, når den skaber din virkelighed

Du er ikke i fare – du er i sikkerhed

I langt de fleste tilfælde sker der ikke noget farligt omkring dig. Det er dine emotioner (ubevidste følelser), der mindf#*@er dig, og skaber en bevidst følelse af et angstanfald.

STOP-STOP-STOP er en reorienteringsøvelse, hvor du bevidst aktiverer hjernebarken og retter din opmærksomhed ind i andre inputs i din hjerne.

Fordi du er i sikkerhed, vil informationen fra din hjernebark overrule de kropslige sansninger gennem dit bevidste valg om at sige STOP-STOP-STOP, trække vejret dybt, mærke din kontakt til jorden, kigge dig omkring, række armene over hovedet og smile.

Du vælger aktivt at gøre noget andet, end det som din mest primitive del af hjernen vil have dig til at gøre.

Den tredelte hjerne kommunikere både op- og nedad i sit indre hierarki, når den skaber din virkelighed.

Dine følelser er grundlæggende automatreaktioner på input gennem dine sanser (bottom-up) og tanker (top-down). Står du et sted i livet, hvor din organisme er stresset, vil din hjerne (pga. øgede niveauer af stresshormonet kortisol) reagerer kraftigere og mere ukontrollabelt på dit akutte stresshormon adrenalin, fordi hjernen er mere sensitiv på dine sansninger gennem øjne, øre, og input fra muskler og organer.

For at undgå, at din indre krokodille styrer dine handlinger, tanker og følelser, skal du på en bestemt måde bede den om at stoppe ved højt at sige:

STOP – STOP – STOP

Træk vejret dybt ned i maven. Hold en kort pause og ånd tungt og langsomt ud

Mærk dine fødder

Kig dig omkring ved at dreje hovedet fra side til side

Stræk armene over hovedet

Og smil😁

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmelder du dig mit nyhedsbrev og få besked, når jeg har nye indlæg på bloggen. Samtidigt får du også en velkomstgave og en serie af mails med gode tips til at slippe smerter, stress og traumer. Du kan let afmelde dig nyhedsbrevet igen, hvis det bare fylder i din inbox.