Podcasten om kunsten at være menneske

Podcasten Kunsten at være menneske

Velkommen til min podcast Kunsten at være menneske.

Jeg hedder Rudi Sorgenfri og har altid været fascineret af at iagttage mennesker. Nu er turen kommet til mig selv. Podcasten er min historie om at vokse op med følelsen af at være uønsket og skulle gøre mig fortjent til kærlighed.

En historie jeg både vil fortælle fra et personligt sårbart sted og med rødder i min viden fra sociologien og kropsterapien og erfaringerne fra min terapeutiske praksis. Nogle gange på egen hånd og andre gange med udvalgte gæster, der har noget på hjertet om Kunsten at være menneske.

Jeg lytter med stor begejstring til Rudis behagelige stemme i “kunsten at være menneske”. Afsnittene er korte og virkelig indsigtsfulde. Rudi fortæller sin egen historie med en sårbarhed og ærlighed, som rammer lige ind i mig og gør, at jeg tør tage modet til at kigge ind i min historie og stå ved den, jeg er. Der er masser af eftertænksomhed, aha oplevelser og dybde i podcasten. Jeg kan klart anbefale det videre til alle, som ønsker at lære mere om sig selv og andre.

Maria Abildtrup

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Trailer – Kunsten at være menneske

Hej, jeg hedder Rudi og er menneske. Kærlighed er mit største ar. Ikke at være ønsket og derfor skulle anstrenge mig for at gøre mig fortjent til kærlighed og retten til at være til. Måske du kan genkende dig selv i min historie?

2021

Episode #1 – Kunsten at være menneske – Mor: “Jeg vil ikke ha’ dig!”

De første “skridt” ind i livet lægger fundamentet. Hvad sker der med fundamentet, når man ikke er ønsket? Må jeg tage min plads? Må jeg være til besvær? Konflikten mellem det sårede indre barn og den voksne. Min oplevelse med en mor, der ikke ønskede mig. Vært Rudi Sorgenfri.

Episode #2 – Kunsten at være menneske – Far: “Du skal være den stærke af os to!”

Min oplevelse af, når sårbarheden føles skamfuld og svag, fordi barnet skal skal bære en voksens bekymringer. Jeg skammede mig over min fars sårbarhed og hans måde at håndtere den på. Det var starten af rejsen til at tage afstand fra min egen sårbarhed. Vært Rudi Sorgenfri.

Episode #3 – Kunsten at være menneske – Rudi: Mit indre barn vil bare ses!

Kender du følelsen af at blive fanget i en konflikt, hvor du mister kontakten til dit voksne selv? Jeg kender følelsen, og nogle gange er det bare spørgsmålet: “Hvad drømmer du om?”, der starter det barnlige behov for at retfærdigøre sig selv. Vært Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Episode #4 – Kunsten at være menneske – Gaven i traumet, mit misbrug og savnet

Jeg hedder Rudi og jeg er misbruger. Mit misbrug af min telefon, sex og sukker er mit skjold mod min sårbarhed, når verden bliver for overvældende, og jeg bliver mindet om mine største savn og afvisninger. Jeg savner dig morfar! Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #5 – Kunsten at være menneske – Hvad fortæller dit hjerte?

Denne episode er en guidet visualisering til at tune ind på dit hjerte og dit indre kompas heri. Visualiseringen stammer fra et af mine onlineforedrag under COVID-19-nedlukningen i foråret 2020. Vært Rudi Sorgenfri.

DISCLAIMER: Benyt ikke visualiseringen under påvirkning af alkohol, euforiserende stoffer eller psykofarmaka uden at have rådført dig med din læge.

Du kan finde flere af mine guidede visualiseringer her.

Episode #6 – Kunsten at være menneske – Husk lige dine behov også, Rudi!​

Kender du følelsen af at være klemt som en lus mellem to negle? Følelsen af at tilsidesætte egne behov, fordi du føler, at du skylder nogen noget? Jeg har flere oplevelser med i bagagen, hvor jeg bliver fanget i mit eget tankespind om, at jeg skylder nogen noget og står i taknemmelighedsgæld. En gæld, hvor jeg glemmer at hæve blikket og huske mig selv. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Episode #7 – Kunsten at være menneske – Weekend og ferie er ikke en konkurrence, Rudi!

For et par år siden sad jeg på en festival i Sverige og reflekterede over mit ferievalg. Og i dette års sommerferie havde jeg god tid til at reflektere over tidligere ferieminder og hvor priviligeret mit liv er i dag. For hvad nu vis, at ferie ikke behøver at være en flugt fra hverdagen og knokleriet? Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #8 – Kunsten at være menneske – Hvorfor forråder du dig selv, Rudi?

Den hvide løgn kan føles ganske uskyldig, men det er stadig en løgn. Når du bruger løgnen, forråder du dig selv… En løgn jeg selv har brugt for at “pynte” på sandheden. Brugt for at stille mig selv i et bedre lys. Brugt for at dække over min indre usikkerhed og følelse af ikke at være god nok.  Vært Rudi Sorgenfri

Episode #9 – Kunsten at være menneske – Er frygten reel? Eller er det bare noget du forestiller dig, Rudi?

Frygten har mange gange afholdt mig fra at tage de skridt, som jeg allermest længtes efter. Frygten for at blive udstødt. Oplevelsen af at blive følelsesmæssigt manipuleret eller udskammet, hvis jeg gav udtryk for mine følelser og behov. Behovet for nærhed, intimitet, lyst og ikke mindst kærlighed. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Episode #10 – Kunsten at være menneske – Din vrede må gerne udtrykkes, Rudi!

Det har krævet masser af øvelse at stå ved min vrede. Vreden har i mange år været en forbudt følelse. Vrede var tegn på kontroltab og det uperfekte. Jeg glemte bare, at vi bruger vreden til at sætte grænser og udtrykke behov igennem, så vi kan indgå i ligeværdige relationer, når den bruges modent… Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #11 – Kunsten at være menneske – Undskyld, jeg skammede mig og trak skammen ned over dig

Skam har fyldt en masse i mine familiemønstre og blev fejet ind under gulvtæppet. Det gav mig en indre oplevelse af at skulle være perfekt for at være elskelig. Det kastede en lang skygge over mine omgivelser, og hvordan jeg brugte andre for at skabe en følelse af rum inden i mig. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #12 – Kunsten at være menneske – Slip skammen og find din superkraft

Skam er en tillært følelse. Skammen har været med til at regulere min adfærd, så jeg følte, at jeg passede ind. Af frygt for ikke at passe ind gik jeg ubevidst på kompromis med mine indre kvaliteter og fandt på ubevidste strategier, der bare trak den menneskelige og følelsesmæssige smerte ud. Løsningen var at tilgive mig selv. Det åbnede døren for at træde frem i mit eget lys. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

2022

Episode #13 – Kunsten at være menneske – Jeg stiller mig som menneske for, at du kan være menneske

Tryghed og tillid er nøgleingredienser, når du skal stille dig sårbart frem som menneske. Jeg har i mange år gemt min sårbarhed væk. Så langt væk, at der skulle et stresskollaps til før, at jeg begyndte at smide skjoldet og forholde mig nysgerrigt til smerten inden i mig og tage ansvar for, hvem jeg er som menneske. En historie og rejse, der gør, at jeg tør stå som menneske over for dig, når du træder ind i det terapeutiske rum og lægger dig på min briks. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #14 – Kunsten at være menneske – Det kræver mod at række ud

Det krævede masser af mod booke min første session hos den psykolog og kropsterapeut, der ledte mig ind på sporet af at være det menneske jeg er i min essens. Et mod jeg igen skulle mønstre, da jeg trådte ind i min nye supervisionsgruppe i Jylland. Modet til at læne mig ind i andre mennesker og stole på, at de godt kan rumme mit inderste. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #15 – Kunsten at være menneske – Jeg klarer mig selv, så bliver jeg ikke afvist igen…

Mit tidlige tilknytningstab til min mor, der ikke ønskede mig, har skabt en sansning om, at det er tryggest at holde fysisk og følelsesmæssig distance til mine omgivelser. For kan jeg virkeligt stole på, at de vil mig det bedste?  Hvad skal jeg gøre, når omgivelserne insistere på min følelsesmæssige tilstedeværelse? Skal jeg turde muligheden for afvisning endnu en gang? Derfor lukker jeg ned for at være til. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Episode #16 – Kunsten at være menneske – Far, hvornår er jeg god nok?

Da jeg lærte Siff at kende, lærte jeg noget nyt; jeg lærte, at jeg gerne måtte være mig uden filter. At jeg gerne måtte sætte grænser og få opfyldt mine behov. TIl at starte med føltes det farligt. Det var uvant og stod i skærende kontrast til mine oplevelser fra opvæksten om at skulle være perfekt for at være god nok. Et uopnåeligt ideal, da ingen fortalte mig, hvornår det er godt nok… Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #17 – Kunsten at være menneske – Når det indre barn tager over…

Du har måske oplevet situationer, hvor det hele synes for uoverskueligt og overvældende og bliver fanget i nogle umodne reaktionsmønstre? Her er det dit indre reaktive og sårede barn, der tager styringen. I dette afsnit, der er et online foredrag fra foråret 2020, fortæller jeg lidt om, hvad der sker, og hvordan du tager styrringen tilbage til dit voksne selv. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #18 – Kunsten at være menneske – Tabuer er til for at blive brudt…

Skam og tabu går hånd i hånd. Det er en kunst at dele det sårbare og svære i livet. Dele det der føles skamfuldt. Jeg vil ikke længere skamme mig over på et tidspunkt at være sat i en situation, hvor jeg skulle vælge mellem liv eller død. Eller at min datter har det svært og skal starte udredning i psykiatrien. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Episode #19 – Kunsten at være menneske – Konflikten mellem den indre impuls og den ydre pleaser

Konflikten mellem den indre og den styring er formet af store samfundsstrukturer og familiemønstrene i opvæksten. Jeg følte mig mest elsket, når jeg var dygtig. Andres anerkendelse var vigtigere end min egen lyst og glæde og mit pejlemærke for min ret til at være til. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #20 – Kunsten at være menneske – Presset letter, når det italesættes…

Som menneske er livet ikke altid rosenrødt. Her kan det være godt at anerkende og italesætte de indre og ydre tilstande. Det kan synes banalt. Men har du tidligere oplevet, at der ikke er plads til dig og dine følelser, kræver det nogle gange, at tingenes tilstand føles absurd, før de bliver sagt højt. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #21 – Kunsten at være menneske – Hvordan ved man, om man er et godt menneske? 

Sådan lød spørgsmålet fra en af mine klienter under en session, der havde en forventning om, at jeg som terapeut altid er en god far og kæreste. Ja, et menneske, der har fuldstændig styr på det hele og altid gør det rigtige. Det afkræftede jeg med det samme. For jeg er et menneske og ikke en robot. Et menneske med en historie og traumer, der også kan aktivere min frygt drevet af min fortid. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

2023

Episode #22 – Kunsten at være menneske – Kroppen passer på dig 

Du har fortjent at blive passet på. Nogle gange kan det føles trygt at forblive i det utrygge. Trygt fordi det er velkendt. Men længes du efter gode og nærende relationer, skal de skabes fra et trygt sted i dig selv. Det trygge sted kan du skabe ved at møde dig selv med omsorg og medfølelse. Især når dit mønster byder dig at udskamme eller have foragt over for dig selv. Vært: Rudi Sorgenfri

Episode #23 – Kunsten at være menneske – Normalt og naturligt er ikke nødvendigvis det samme

Hvordan du har lært at indgå i relationer og måske at lægge låg på din autenticitet, dine følelser, behov eller impulser for at passe ind, kan føles normale. Det betyder dog ikke at disse mekanismer er naturlige ud over, at det er autonome mekanismer, der beskytter dig mod smerten af afvisninger du oplevede, da du som barn fulgte dine naturlige impulser. Vært: Rudi Sorgenfri.

Episode #24 – Kunsten at være menneske – De kollektive traumer, der vækster os ihjel

Hvad nu hvis dit reaktionsmønster slet ikke skyldes dig eller dine forældre, men i stedet skyldes kollektive strukturelle forhold? En fortælling om, at nogen kommer og tager dit job, hvis du ikke er produktiv nok. Eller, at det er din skyld velfærdssamfundet bryder sammen, hvis du ikke udfører din borgerpligt og arbejder dig selv ihjel. Nogen gange skyldes den enkeltes ubehag og traumerespons nogle kulturelle og strukturelle forhold, der ligger i den kollektive fortælling om byrder og ansvar. Vært: Rudi Sorgenfri

Abonner på podcasten Kunsten at være menneske

Jeg har selv skullet øve mig i kunsten at være menneske

Kunsten at være menneske er min personlige beretning om min rejse fra frygt til kærlighed. Måske kan du genkende dig selv i min historie? Måske kan min fortælling inspirere dig til at være det menneske du er.

For jeg har også skullet øve mig i kunsten at være menneske. Og jeg overraskes til stadighed over mine egne krumspring, hvor jeg parkerer min menneskelighed og i stedet foregiver at være det, som jeg tror andre vil have mig til at være.

Jeg har mange kasketter og titler; kæreste, kropsterapeut, far, sociolog, ægtemand, underviser, søn, elsker, foredragsholder, legebarn, ven, nørd, træningstosse, chokolade og lakridsfråder.

Ja, sikkert mange andre, jeg har glemt i skyndingen

Nogle gange gemmer jeg mig bag masken;

– Arrogant for at skjule min usikkerhed

– Styrke for at skjule min sårbarhed

– Smilet for at skjule min sorg

– Overbærenheden for at skjule min bedreviden

Andre gange gemmer jeg mig bare, fordi jeg ikke magter mere

Kærlighed er nemlig mit største ar.

Ikke at være ønsket og derfor skulle anstrenge mig for at gøre mig fortjent til kærlighed og retten til at være til.

Frygten for at tro på kærlighed – at kærlighed ikke bare er en flygtig ting, der glider ud mellem mine fingre som det fineste sand

Det er min historie om at være menneske.

Måske kan du genkende nogle af disse ting fra dig selv og dit eget liv.

Ja?