Traumets Anatomi

Fire faglige og personlige fordybelsesdage om tryghed og traumer

Torsdag d. 5. til 8. september 2024 hos Nærheden Retreat i Hammer på Sydsjælland

 

Traumets anatomi er et firedages grundkursus for kropsterapeuter, energiarbejdere, psykoterapeuter og andre, der er nysgerrig og gerne vil have konkret viden og redskaber til både at forstå egne og sine klienters traumemønstre og ikke mindst, hvordan der kan arbejdes med disse på en tryg måde.

Mit mantra er, at du skal stå som menneske for at du kan hjælpe et andet menneske. For at kunne stå som menneske, skal du turde møde dig selv som menneske i kontakt og have en medfølende bevidsthed om dine egne mønstre.

Når du er i kontakt med dig selv, har du de bedste forudsætninger for at hjælpe andre mennesker. Her står du selv som menneske og kan navigere fra dit hjerte og mærke dybere ind i relationen mellem dig og klienten i stedet for at skulle fixe klienten og have dit ego bekræftet.

Undervisningen er procesorienteret med udgangspunkt i, hvad der sker i det mellemmenneskelige felt, når vi sammen skaber relationen, hvorefter vi kobler teorien på. På den måde kan du blive mere bevidst om dine mønstre i mødet med andre mennesker gennem kroppen for efterfølgende at forstå, hvorfor din krop og nervesystem reagerer som de gør.

 

 

Temaer i Traumets Anatomi

På workshoppen vil vi i fællesskab gå på opdagelse i kroppens og åndedrættets bevægelser, når vi dykker ned i disse grundtemaer, når det kommer til arbejdet med traumer.

 

Jeg havde fornøjelsen af at blive undervist af Rudi på en videregående traumeuddannelse for kropsterapeuter.

Rudi er et omvandrende leksikon, som kan omsætte sin viden til praksis ved briksen.

Jeg har mødt meget få mennesker i faget, der både er så dygtige håndværkere og har så meget viden som Rudi. Jeg mærkede samtidig tydeligt, hvor meget han brænder for sit felt og for at formidle det videre.

Whilliam Simonsen

Tidligere elev på TOTUMs traumekropsterapeut-uddannelse

Rudi var min underviser på Totum’s traumelinje, og er uden tvivl den dygtigste underviser jeg endnu har mødt. Han besidder en enorm stor viden og erfaring. Fagligt såvel som menneskeligt.

Rudis rolige, behagelige væsen og hans fantastiske evne til at formidle denne viden, gøre den forståelig og håndgribelig, har alt sammen fuldendt uddannelsen.

Rudi har formået at skabe et fantastisk trygt og tillidsfuldt læringsrum for alle, hvilket er forudsætning for at kunne blive en dygtig traumeterapeut.

Mie Lyhne Møller

Tidligere elev på TOTUMs traumekropsterapeut-uddannelse

Rudi Sorgenfri

 

Fra 2016 til udgangen af 2021 har jeg undervist for TOTUM – Skolen for kropsterapi på deres 1-årige kropsterapeutiske uddannelse og deres traumeefteruddannelser for kropsterapeuter. Her har jeg haft fornøjelsen af at give det kropsterapeutiske håndværk videre og forståelsen for traumers indflydelse på både krop og sind videre til mere end 200 elever og færdiguddannede kropsterapeuter.

Mit mantra når jeg underviser, og generelt i livet, er at stille mig som menneske, så du som workshopdeltager får et trygt rum til, at stå frem som det menneske du er.

Jeg er oprindeligt uddannet organisationssociolog med speciale i relationer og narrativer. En viden som jeg bruger rigtig meget i procesarbejdet med kroppen, da din krop og nervesystem har formet sig omkring de relationer, du var en del af i din psykologiske og motoriske udvikling som barn og teenager.

Traumets Anatomi – Tryghed og samregulering

 

Kroppen husker alt, hvad du har oplevet i livet både fysisk og psykisk.

Især de første leveår sætter rammen for kroppen og nervesystemets samspil til at rumme energi, når du oplever, at kontakten og tilknytningen til dine primære omsorgspersoner er truet.

På workshoppen om Traumets Anatomi dykker vi ned i, hvordan du hjælper din klient med at skabe kropslig tryghed og regulering af nervesystemet. Du får en grundlæggende forståelse for, hvad der sker i det autonome nervesystem, når vores behov for tryghed og tilknytning bliver forstyrret eller er fraværende.

Med afsæt i den polyvagale teori får du en grundlæggende introduktion til udviklingstraumer og karakterstrukturer, og hvordan du kan spotte de subtile bevægelser i din klient på en blid og indfølende måde, så retraumatisering undgås i dit terapeutiske arbejde.

For at forstå sammenhængen mellem teori og praksis, arbejder du praktisk med kroppen gennem forskellige sanseøvelser med udgangspunkt i tilknytnings- og udviklingstraumeteori, hvor du mærker, hvordan udviklingstraumer spiller ind i kroppens bevægelser og din følelsesmæssige kontakt i mødet med dine omgivelser.

På dagen laver vi en række fysiske øvelser, der kan gøre dig bliver klogere på dine egne mentale og kropslige strategier, når du mærker de kropslige bevægelser i de forskellige udviklingstrins primære beskyttelsesmekanismer, deres ressourcer og længsler.

Øvelser som du efterfølgende kan lave selv eller sammen med dine klienter til at dæmpe et stresset nervesystem. 

Traumets Anatomi – Bevægelse og åndedrættet sanset som lyd og følelse

 

Hvad er det for en historie, der ligger gemt i dine bevægelser og din vejrtrækning, og hvad fortæller den om dit levede liv og oplevede traumer?

Den historie får du redskaber til at afkode, når vi dykker ned i, hvordan du hjælper din klient til fornyet kontakt til kroppens bevægelser og åndedrættet og de kropslige sansninger deri.

For at dykke ned i disse sansninger kommer du til at arbejde med bioenergetiske øvelser, nærende og mobiliserende berøring. Ved at sanse ind i og være nærværende og “skynde” dig langsomt, skaber du et rum for at forløse en fastlåst tilstand i krop og sind og ændre den følelsesmæssige tilstand uden, at du skal på fysisk overarbejde i mødet med dine klienter.

For kroppen kan godt selv, når den får plads og impulsen og sansningen kommer inde fra og ud. Kroppen skal “bare” føle sig tryg, have næring og omsorg.

 

 

Traumets Anatomi – Relationer og angstens grundformer

 

Du kan måske nikke genkendende til følelsen af, at du skal kunne ”fixe” klientens problem for at være dygtig nok? Eller måske at det er vigtigst, at klienten godt kan lide dig fremfor at arbejde i dybden og måske ødelægge den gode stemning? Eller at klienten skal gå glad ud af døren? Du kan sikkert selv finde på flere krav, som du skal leve op til for at være god nok. Elskelig nok.

Typisk er det traumatiske skygger, der er trukket ud over dig for at opretholde en følelse af tilhørsforhold og tilknytning i din opvækst. Hvis du ikke er bevidst om relationen til dig selv og dine mønstre i kontakt med mennesker, risikerer du let at spærre ben for den terapeutiske proces.

For al terapeutisk arbejde handler om relationer, og hvordan den oplevede kvalitet enten skaber en følelse af tryghed eller aktiverer angstens grundformer.

Udgangspunktet er, at alt er relationer. Relationer skabes hele tiden for i samme øjeblik at gå til grunde igen, hvorefter de genskabes gennem de indre og ydre sansninger, både når du er alene og sammen med mennesker i en kontinuerlig proces.

Det sker i både dig og i din klient. Da relationen hele tiden bliver genskabt, er det ikke selve relationen, der er interessant, men i stedet det mellemrum der er mellem dig og klienten, hvor I hver især sætter noget på spil i det terapeutiske rum.

Det du sætter på spil er formet af enten tryghed eller frygt. I sin grundlæggende form handler frygt om dødsangst. Dødsangst er selve essensen i traumets anatomi. Men hvad nu, hvis du ikke behøver at være bange for at dø, men i stedet bliver mere bevidst om, hvor frygten og angsten for sin næring fra?

Når du forstår sammenhængen i traumets anatomi både kropsligt og intellektuelt, føles det mindre farligt. Ved at kende og forstå dit eget mønster, kan du lettere stille dig som menneske for din klienten. Hvilket skaber større tryghed for mennesket i klienten.

Hvad er det du selv og dine klienter holder fast i, når I træder ind i mellemrummet, der opstår mellem mennesker i relation? – Dig/sig selv? Modparten? Det bestående og sikkerheden? Eller det nye og friheden?

Ved at sanse ind i de kropslige sansninger omkring de psykologiske udviklingstrin, vi alle kommer igennem, og deres frygtmekanismer, går vi sammen på nysgerrig opdagelse i det mellemmenneskelige felt.

En erfaring du efterfølgende let kan integrere i din egen praksis med dine klienter, når du arbejder med deres overlevelsesstrategier i den terapeutiske proces.

 

Traumets Anatomi – Kontakt og grænsesætning

 

Hvordan har du det med vrede, både din egen og klientens? Er du i tvivl om, hvis grænser du arbejder omkring, når du arbejder med din klients krop og sansning, og I bevæger jer ind i på vredens domæne?

Psykiske traumer som tilknytnings- og choktraumer påvirker menneskers evne til sund grænsesætning og vrede enten ved, at grænserne opgives eller forsøges opretholdt for enhver pris. Når grænsesætningen er rigid eller usikker, bliver det svært at indgå i sunde og nærende relationer – også i det terapeutiske arbejde.

Den sunde grænsesætning handler om, at vi kan indgå i en relation, hvor der er plads til os begge samtidigt med vores individuelle behov. Føler vi mindre- eller mereværd i relationen, kan det indikerer, at den sunde grænsesætning er udfordret.

Vrede er tit en misforstået følelse. Grundlæggende er vreden en protest over ikke at føle sig mødt i et kernebehov.

  • Retten til eksistens og kontakt
  • Retten til behov og uafhængighed
  • Retten til tillid til egne og andres følelser og integritet
  • Retten til egne impulser og spontanitet
  • Retten til kærlighed, lyst og seksualitet

På workshoppen arbejder vi med vreden på en konstruktiv og tryg måde, hvor du mærker, hvordan det føles, når du er fri til at udtrykke dit sande ja og nej. Hvordan det føles, når du gerne må indtage rummet og være til som det menneske du er.

En viden du kan bruge til at forstå, hvorfor mennesker måske ikke bare siger fra, eller at sessionen føles som en kamp med klienten.

Traumets_anatomi_Naerheden_retreat
Undervisningssal_traumets_anatomi_naerheden
Sauna_velvære_traumets_anatomi_naerheden

Praktiske oplysninger om Traumets Anatomi

 

Hvornår? – Torsdag d. 5. september 2024 kl. 16.00 til søndag d. 8. september 2024 kl. 13.00

Hvorhenne? – Nærheden Retreat, Hammervej 40, Hammer, 4700 Næstved. Læs mere om Nærheden Retreat her

Hvad koster det? – Workshoppen koster 3.497,- DKK for selve undervisningen. Dertil kommer kost og logi i alt 1.500,- DKK, som afregnes direkte med kursusstedet.

Den samlede pris, hvis du ønsker fuld pension (morgenmad, frokost, snacks og aftensmad) og overnatning, bliver 4.997,- DKK.

Du har mulighed for at betale for din deltagelse over to rater. Ved ratebetaling tillægges der 150,- DKK i gebyr pr. rate, så den samlede pris inkl. forplejning bliver 5.297,- DKK.

Hvor mange pladser? – 12.

Kom med notesbogen og en skriver, tøj du kan bevæge dig frit i, sengetøj, håndklæder og evt. badetøj, hvis du vil med i sauna og koldtvandskar.