Mød dit indre barn

Er du et reaktivt barn eller en voksen rollemodel?

Indre barn Rudi Sorgenfri Kropsterapi

Rudi Sorgenfri, Totum Kropsterapeut, København

Indre barn terapi hos Rudi Sorgenfri Kropsterapi

Indre barn terapi er mange gange løsningen til at komme ind og forstå, hvorfor du oplever stress i voksenlivet.

I dine første leveår skabes kontakten og forbindelsen mellem din hjerne og din krops muskler. Denne kontakt er med til at forme både din fysiske og psykiske karakter, og fortæller en masse om, hvornår du har følt dig støttet eller svigtet.

 

Dit indre barn styrer dine ubevidste beslutninger

Oplevelsen af svigt brænder sig fast i din underbevidsthed. Disse gamle oplevelser kan komme op til overfladen, når du oplever situationer eller stemninger i dit voksenliv, der trækker minder tilbage til barndommen – dit indre barn bliver reaktiveret. 

Hva’ faen mener du med det Rudi? Du er jo en voksen mand på 42… Siger du nu, at nogle af dine beslutninger i dag, ikke bliver taget af en voksen mand?

Ja, det er rigtigt jeg 42 år. Men når jeg kigger på mine reaktioner fra tid til anden, så har nogle af dem et barnligt udtryk, hvor jeg instinktivt opfører mig som drengen i sandkassen, der får stjålet sin skovl. 

 

Hvornår dukker det indre barn op?

Hos mig dukker det indre barn op alle de gange, hvor jeg giver mine omgivelser skylden for, at jeg har det dårligt og føler mig uretfærdigt behandlet. Når jeg føler, at Siff er urimelig, fordi hun stiller krav derhjemme om, at jeg skal slukke min telefon… Når børnene ikke gør som jeg siger, og jeg allermest har lyst til at skylle dem ud med badevandet… Eller når jeg slår mig selv oven i hovedet for ikke at være god nok…

Ja, du kender det sikkert godt fra dit eget liv. Den der subtile fornemmelse i kroppen, som du ikke helt kan sætte ord eller billeder på. Følelsen af at blive trukket tilbage til noget infantilt, hvor du mister fodfæstet og bliver meget lidt voksen i din følelse og udtryk.

Når jeg bliver fanget i ovenstående reaktionsmønstre, bliver jeg påvirket både fysisk og psykisk. fysisk som et stik i brystbenet og en klump i halsen. Psykisk som et uregerligt barn, der vil have sin vilje og ikke kunne klare ikke at være centrum i universet… Vekslende mellem sorg, fornægtelse, vrede, fornægtelse, kamp, ensomhed, flugt og hele møllen igen. Ja, dybt barnligt, jeg ved det.

Jeg vil bare have til at gå over, fordi det ikke er et fedt sted at være fanget. For man er fanget et barnligt reaktivt sted i stedet for at fremstå som den voksne rollemodel.

 

Essensen af det indre barns oplevelser

Det barnlige udtryk er hele essensen af vores indre barn-dialog med os selv. Den dialog stikker sit ansigt frem, når vi bliver mindet om noget på et ubevidst plan, som vi ikke er blevet mødt i som børn. 

Min egen barndom var præget af en masse abrupte brud, ikke at blive set eller slet og ret få at vide: “Nu skal du stoppe det pjat, der er ingen grund til at være ked af det!” eller “Gå ind på dit værelse, så vi andre ikke skal se på dit sure fjæs!”

Konsekvensen for mig har været, at jeg altid har været meget påpasselig med at udtrykke mine følelser, da jeg mange gange har stået tilbage med en fornemmelse af at være forkert, når jeg viste dem.

Heldigvis har jeg en forstående og opbakkende kæreste, der hele tiden viser mig tillid, så jeg kan udtrykke også de svære ting i livet og dermed blive endnu bedre til at udtrykke min begejstring, glæde og kærlighed, fordi disse følelser naturligt også vil blive holdt nede.

 

Hvad sker der, når det indre barn bestemmer

Når du i voksenlivet bliver fanget i disse ubevidste reaktionsmønstre hos det indre barn, bliver du trukket tilbage i tiden og “bliver” følelsesmæssigt som et barn igen.

Dit indre barn besidder ikke ressourcerne til at træffe voksne beslutninger. Tværtimod bliver du lettere følelsesmæssigt stresset på grund af det overvældende ansvar. Og stress er den primære årsag til muskelsmerter og spændinger i kroppen, som er den primære årsag til, at mine klienter kommer forbi min klinik.

Når dit indre barn fylder for meget i dit voksenliv, er dit nervesystem ureguleret og ude af balance. Det er derfor vigtigt du lytter til din krops signaler, da de hjælper til at regulere dig selv og tage dig af dit indre barn. 

Den stressreaktion tolker dit autonome nervesystem som en kamp- eller flugtrespons, der enten får dig til at kæmpe i mod eller flygte fra din følelse og/eller situationen – både mentalt og fysisk. Fysisk ved at din krop spænder op i de kropsstrukturer, som er alderssvarende til din følelsesmæssige reaktion.

Indre barn terapi startes, forløses og integreres effektivt gennem kropsterapi

Det handler om kærlighed

Ja, fyren på billedet er mig. Jeg har haft mange dialoger med ungersvenden. Nogle kærlige og (mange) andre knap så kærlige, hvor jeg bare ville have ham til at gå væk. Men hvad sker der, når man prøver at få et uregerligt barn til at falde til ro ved at råbe ad det? Ja, alt andet end ro…

Hos mig er indre barn terapi en systemisk visualisering, hvor du gennem kroppen kommer i kontakt med de situationer fra barndommen, der har sat sine spor på både godt og ondt ind i dit voksenliv.

Prøv at forestille dig, at du står over for dit eget indre barn. Elsker du dette barn foran dig?

Hvad pokker mener du med det?

Elsker du barnet foran dig? 

Dit indre barn spænder nemlig kun ben for dig i voksenlivet, fordi det ikke føler sig set og elsket.

Kærlighed er nøglen.

Men hvad er kærlighed?

“Hvordan staver man til kærlighed? Spurgte Grisling. Man staver det ikke… Man føler det. Svarede Peter Plys”

Citat: Peter Plys af A. A. Milne

Jamen, jeg vil bare have det indre barn til at gå væk

Når du beder dit indre barn om at gå væk, vender du ubevidst også ryggen til dig selv. Og er det en kærlighedserklæring at vende ryggen til sig selv? 

Den største grad af mod er kærlighed. Det kræver masser af mod at turde stille sig lige der, hvor man er allermest sårbar. Når du er i kontakt med dit indre barn, har du rent faktisk den mulighed. At stille dig lige der, hvor du er allermest sårbar. Det kræver kun, at du tør elske dig selv, når du føler dig selv ikke elsket.

 

Jeg hjælper dig til at blive bevidst om dit indre barns mønstre

Din krops udtryk er som en bog, hvor jeg kan hjælpe dig til at mærke og forstå, hvornår dine følelsesmæssige automatreaktioner er blevet grundlagt. I en kroppsykoterapeutisk session (læs mere her) hos mig handler om at hjælpe dig til at blive bevidst om dine kropslige reaktioner. Dine kropslige reaktioner går nemlig forud for dine følelser, og aktiverer automatisk den følelse, der passer til reaktionen, hvis du lader din underbevidsthed styre showet.

Er du ikke bevidst om dine automatreaktioner, er der større sandsynlighed for, at du ender som et reaktivt barn fremfor den voksne rollemodel. Det handler om din bevidsthed og så kærlighed.

 

Hos mig lærer du at elske dit indre barn

Har du det svært med at mærke din krop, kan jeg hjælpe dig til en større indføling i din krop, og du vil opleve en endnu større accept af og kærlighed til dig selv og dit indre barn. 

Jeg lærer dig at tage dig godt af dit indre barn, se dét, holde om dét og opdrage på dét på en kærlig og omsorgsfuld måde, så det er dit voksne selv, der får lov til at bestemme og tage ansvar.

Din krops reaktioner skaber nemlig første skridt i dit følelsesmæssige udtryk, og med en styrket bevidsthed, bliver du bedre til at regulere dig selv, så det bliver dit voksne følelsesmæssige selv, der træffer modne beslutninger i stedet for.

Hvornår kalder dit indre barn på omsorg og opmærksomhed?

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmelder du dig mit nyhedsbrev, får du besked, når jeg har nye indlæg på bloggen. Samtidigt får du også en serie af mails med gode tips til at slippe smerter, stress og traumer. Du kan let afmelde dig nyhedsbrevet igen, hvis det bare fylder i din inbox.