Skam traumatiserer

Kropsterapeut Rudi Sorgenfri Kropsterapi København

Rudi Sorgenfri, Totum Kropsterapeut, København

Må du gerne være dig? Altså sådan helt ind i kernen af dig selv? Eller føler du skam over det du gør, tænker, siger, føler, ønsker eller…? Jeg skal være hudløst ærlig, at skam fra tid til anden skyller i gennem mit væsen. At jeg ikke føler, at jeg er elskelig.

Skam handler om kærlighed

Skam bliver grundlagt i alle de gange, hvor du ikke har følt dig elsket, når du dybest set bare har udtrykt dit behov og sat din grænse. I stedet for at være blevet mødt med anerkendelse og kærlighed, føler du dig i stedet mødt med en følelse af at være forkert og til besvær. Fra den tidlige barndom, kan skam handle om, at dine primære behov for nærvær, fysisk og psykisk kontakt, mad, søvn og drikke ikke blev mødt på en omsorgsfuld måde, men i stedet med fravær eller følelsen af at blive misforstået. Eller i mere ekstreme situationer med direkte ytringer om, at du var til besvær, fordi far og mor var optaget af noget vigtigere eller ikke havde ressourcerne til at møde behovet.  

Skam er nemlig noget der bliver tilført dit følelsesregister og væsen udefra. Du bliver skammet ud af flokken og sendt ud af rummet og ind på dit værelse. Eller over i skammekrogen, hvor du kan sidde og kigge ind i væggen og føle dig helt alene i hele verden.

Skam og selvværd

Jo tiere, du er blev mødt med skam som lille, jo større indflydelse har det på dit selvværd og følelsen af at være elsket for lige præcis den du er – uden forbehold.

Skam er en yderst potent måde at socialisere mennesker på, fordi du og jeg er begge afhængige af at være en del af flokken, da det helt bogstaveligste forstand øger vores overlevelseschancer.

Som jeg skrev i et tidligere opslag omkring grænser, så er meget af min adfærd og følelsesmæssige kontakt reguleret af min ret til eksistens, min ret til egne følelser. (Læs mere om grænser her)

For mig har det betydet, at jeg kun føler mig god nok til at modtage kærlighed, hvis jeg virkeligt er dygtig, ufejlbarlig og altid gør de rigtige ting. Alle de ting der handler om selvtillid.

Ja, jeg har masser af selvtillid, men lige inden under denne “facade”, ligger der altid en tone af frygt, at på et eller andet tidspunkt bliver jeg gennemskuet og mister min grundlæggende ret til at være her i livet lige præcis sådan som jeg er.

Skam er nemlig det der får dig til at gå på kompromis med, hvem du er helt inde i kernen.

Skam lukker dig og dine udtryk ned

Skam lægger en dæmper på din frihed til at lade verden se lige præcis hvem du er og den gave du er til verden. Skam får dig til at undertrykke dine udtryk og følelser.

“Skam opstår, når mennesker ikke bliver set og spejlet som dem, de er”.

– Lars J. Sørensen, tidligere chefpsykolog på Psykiatrisk Hospital Nykøbing Sjælland

Min følelse af, hvornår jeg havde (har) fortjent kærlighed

Skam - følelsen af at være forkert og ikke elsket som den du er

Healing af skam handler om, at du får en følelse af, at du er helt rigtig og har fortjent kærlighed bare ved at være dig

For mig handler det om overgivelse til min egen indre længsel efter at blive elsket.

Fordi jeg har haft en følelse af at skulle være stærk gennem hele mit liv, har jeg ikke kunnet kende forskel på overgivelse eller at give op, da jeg har sat lighedstegn mellem de to. Så hellere holde facaden og kontrollen, selv om jeg havde allermest lyst til at græde eller være vred.

Bryder min facade sammen, er det indenunder ikke stærkt nok til at holde mig sammen. Det aktiverer dels en frygt for at blive splittet i 1000 stykker og falde helt sammen og blive gjort til grin og skammet ud.

Derfor kan jeg mærke din smerte og kamp fra mig selv, når følelsen bliver holdt tilbage. Og hos mig er du elsket ligegyldigt, hvilken følelse du udtrykker.

Kropsterapi og healing af skam

Når du arbejder med udtryk og følelser gennem din krop på briksen og i samtale hos mig, afsøger vi grænselandet i den længsel du har inde i dig, så du kan blive mere hel. I den proces arbejder vi også med skam, og placerer den i den rette kontekst, hvor den kommer fra.

For når vi skammer andre mennesker, handler det i sin simple essens om områder inde i os selv, der ikke selv er blevet mødt med kærlighed.

Kærlighed er ikke for de sarte sjæle. Kærlighed kræver sårbarhed. Og jeg ved fra mit eget liv, at jeg selv kun tør udtrykke min sårbarhed, hvis jeg har tillid til, at mine omgivelser kan rumme al min uperfekthed.

Tør du være dig? Ellers lad mig hjælpe dig til at mærke, at du gerne må være dig.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmelder du dig mit nyhedsbrev, får du besked, når jeg har nye indlæg på bloggen. Samtidigt får du også en serie af mails med gode tips til at slippe smerter, stress og traumer. Du kan let afmelde dig nyhedsbrevet igen, hvis det bare fylder i din inbox.