Sådan slap Thomas sin angst med kropsterapi
Rudi Sorgenfri, Totum Kropsterapeut, København
I følge tal fra Sundhedsstyrelsen lider ca. 350.000 danskere af angst. Angsten kan have mange ansigter; præstationsangst, generaliseret angst, sygdomsangst, panikangst og forskellige fobier. Angst er tit en følgevirkning af at have været stærkt følelsesmæssigt eller fysisk stresset gennem længere tid.
Det findes der heldigvis råd for, hvis du spørger Thomas Kristensen, der slap sin angst gennem kropsterapi.
Hvad er angst?
Helt kort er angst en alt overskyggende følelse af at blive bange. Rigtig bange. Hænderne sveder. Halsen snørrer sig sammen og bliver tør. Hjertet banker derudaf på fuld hammer. Maven kramper sammen. Kroppen begynder at ryste. Svimmelhed. Alt bliver overvældende. Man står bare helt stivnet og handlingslammet.
Grundlæggende er angst en stressreaktion, der kører helt af sporet…
Årsagen til angst kan være genetisk betinget, men psykologiske betingelser i din opvækst og senere i livet spiller den langt den største rolle.
Det er nogle af de følelser og kropslige fornemmelser mine klienter beretter om, når de kommer hos mig til kropsterapeutiske behandlinger, når de lider af angst.
Typer af angst
Angst dækker over en fællesbetegnelse for en stribe psykiske tilstande, og kommer til udtryk gennem både psykiske og fysiske symptomer, der kan have stor betydning for din adfærd og dagligdag.
Præstationsangst når du står foran en stor begivenhed og træder frem på “scenen”. Her bliver du typisk ramt af tvivlen på egne evner, fx. i sport eller til eksamen.
Panikangst opstår typisk ud af det blå, hvor hjernen pludseligt gør en ufarlig situation uoverskuelig og kroppen reagerer med øget puls, rysten, sortnen for øjnene og følelsen af at fryse fast.
Sygdomsangst er frygten for at fejle forskellige sygdomme pga. kroppens reaktioner eller diffuse smerter rundt i kroppen.
Generaliseret angst bunder i en overdreven bekymring, hvor tankerne får lov til at løbe løbsk og du bliver fanget i katastrofetanker.
Angst kan deles op i to grupper:
- Normal angst
- Sygelig angst
Normal angst dækker over naturlige reaktioner på situationer, som opleves farlige og truende. Fx. pludselige høje lyde, truende adfærd etc.
Sygelig angst har sjældent en umiddelbar ydre årsag, men bunder mange gange i, at hjernen løber løbsk ift. kroppens signaler fx. øget puls, kropslig uro, svedige håndflader mm.
Stop din stress inden den udvikler sig til angst
Gør som mere end 1.000 andre. Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt min stresstest, lette øvelser og fif til et stressfrit liv.
Når angsten spiller én et pus
Angst er en pokkers ubehagelig følelse og opstår, når frygten kører helt af sporet og man føler, man mister jordforbindelsen og forbindelsen til sig selv.
Jeg har selv været ramt af panikangst. Min angst bundede i en langvarig periode med stærk følelsesmæssig stress og kom til udtryk, når jeg cyklede forbi indkørsler og sideveje med biler. Her blev jeg typisk fanget i en følelse af, at bilisten ikke havde set mig og ville køre mig ned eller ud foran mig…
Det kunne også være, når jeg cyklede forbi fodgængere, der gik inde på fortovet. Shit… Nu går vedkommende ud foran mig.
Ingen af delene skete, men hver gang blev jeg fanget i rædsel og handlingslammelse.
Sådan er det heldigvis i langt de fleste tilfælde. Angsten spiller én et pus. Simpelthen fordi hjernen ikke længere kan finde hoved og hale i alle de inputs den skal bearbejde, fordi den er blevet overbelastet.
Når hjernen “mister” kontrollen, fordi man stædigt har forsøgt at fastholde kontrollen gennem længere tid. Alle kan i princippet blive ramt af angst, og i følge et større studie fra WHO med 51.000 deltagere fra 21 lande konkluderede, at 10 pct. i løbet af et år oplever angsttilfælde. Nogle som enkeltstående tilfælde og andre oplever egentlige behandlingskrævende angstlidelser.
Thomas er en “rigtig” mand
Thomas var en af de 10 pct., der oplevede angstens favntag på helt tæt hold. Han opsøgte mig, da han gennem længere periode på over 1 år havde kæmpet med angsten på egen hånd.
Mænd og kvinder er meget forskellige i deres tilgang til at søge hjælp. Og jeg kan genkende Thomas’ historie fra mit eget liv.
Mænd har tit tilgangen:
“Jeg tror på, at jeg kan klare alt. Stress og andre ikke håndgribelige ting og situationer sker ikke for mig, kun for mennesker omkring mig.”
På det punkt adskiller mænd sig markant fra kvinder. Derfor er mænd typisk også hårdere ramt af stress og angst, før de kommer til mig, end kvinderne er.
Han var overbevidst om, at angsten var noget, der forsvandt af sig selv, men de fysiske gener tog til og gjorde, at Thomas til sidst ikke kunne få en hverdag til at fungere.
Angsten gjorde, at Thomas ikke længere kunne få enderne i hans lederjob til at hænge sammen. Projekterne blev for overvældende, og det der tidligere havde været den største selvfølge blev pludseligt uoverskueligt i dagligdagen.
Fra præstationsangst, nervøsitet og glemsomhed til lethed og smil på læben
“Min hverdag var præget af, glemsomhed, nervøsitet og angst for ikke at slå til eller være tilstrækkelig.
En følelse af, at mit hoved og krop ikke talte sammen.
Fysisk resulterede det i hovedpine, svimmelhed og ekstrem træthed.
I en længere periode på over 1 år, var jeg overbevidst om at det var noget der forsvandt af sig selv, hvis ikke jeg talte om det og ellers blot forsøgte at passe på mig selv.
Men de fysiske gener tog til og gjorde, at jeg til sidst ikke kunne få en hverdag til at fungere.
Her indså jeg at jeg behøvede hjælp.”
Det var ikke uden skepsis
“Alternativ behandling har jeg aldrig troet på. Mine forventninger til behandlingen var skeptiske, og jeg havde ikke 100% tiltro til processen til at starte med.
For mig var det min erkendelse af, at jeg ikke kunne klare dette selv, der overvandt min mistro, samt det at jeg kunne relatere til den fysiske del af behandlingen.”
Kropsterapi og angst
Når jeg arbejder med angstramte klienter, tager jeg udgangspunkt i kroppens udtryk, og arbejder med de fysiske symptomer for at få et overblik over, hvad der fysisk låser krop og hjerne i en angsttilstand.
Hvad er det, som blokerer kroppens interne kommunikation, så hjernen ikke ser nogen anden udvej, end at trykke på “den store røde angstknap”?
Jeg uddanner mine klienter til at forstå deres krops signaler, og at angst ikke er farligt. Ubehageligt? Ja, men ikke farligt.
Når du forstår din krops reaktioner, føles de ikke længere farlige. Det bliver også lettere at tage et angstanfald i opløbet, når du ved, at der ikke er noget farligt i situationen. På den måde mister angsten sit favntag i dit liv, og du får handlekraften og energien tilbage.
“Angst er den hyppigste årsag til førtidspension”
Sygdomsbyrden i Danmark, 2015 – Sundhedsstyrelsen
Hvordan hjalp kropsterapi hos Rudi dig med at slippe angsten?
“Under mit behandlingsforløb ved Rudi, mærkede jeg efter hver behandling en lethed, en følelse af en byrde, der var fjernet fra mine skuldre.
Jeg var oprigtig blevet lyttet til, og jeg mærkede under behandlingen fysiske ubeskrivelige reaktioner, men den tryghed og ro som Rudi udviste gjorde forskellen.
Her var jeg ikke bange for at give slip og være mig selv. Jeg gik fra alle behandlinger med et smil på læben og endnu bedre – nogle værktøjer til at kunne tackle de kommende situationer.
Jeg tror på, at den største gevinst for mig, og det der har gjort forskellen for mig i forløbet, har været tilliden til Rudi. Jeg husker, at jeg til en behandling havde det så skidt; en svær samtale efterfulgt at nogle fysiske dybe tryk i behandlingen, som gjorde så ondt, men det eneste jeg tænkte undervejs var: Der sker ikke noget, Rudi er her jo.”
Sådan kan du flytte dit følelsesmæssige fokus, når du bliver angst
Når det kommer til stressudløst angst og andre overvældende følelsesmæssige situationer er denne metode rigtig effektiv til at bremse angstanfaldet, når det kommer rullende:
- Sig højt – STOP STOP STOP. “Stop” flytter dit fokus, og gør angsten mindre nærværende
- Ret din opmærksomhed ned i fødderne og få jordforbindelse. Har du svært ved dette, kan du enten stampe i jorden eller hoppe
- Træk vejret dybt helt ned i maven, hold en pause og ånd stille ud 3-5 gange. Den dybe vejrtrækning dæmper din stressrespons og dermed også din krops “angstsignaler”
- Ret kroppen op og reorienter dig ift. dine omgivelser, så du kan se, at der ikke er fare på færde. Tæl foreksempel antallet af vinduer, biler eller andre konkrete ting uden for dig selv
- Smil og stræk armene op over hovedet og lige stå sådan her mens du igen trækker vejret som i punkt 3. Smilet aktivere dopamin og oxytocin, der begge har en angstdæmpende effekt
- Slip armene og gå videre
Herfra handler det om at genkende dine angstmønstre. Hvad aktiverer dem – tanker, følelser, kropslige fornemmelser, situationer etc.
Derudover kan du også kigge på dine søvn-, motions- og kostvaner, da de alle spiller en rolle ift. din hjernes evne til at håndtere både stress og angst.
Søvn
Din søvn er essentiel og er en nødvendighed, hvis du gerne vil blive stress- og angstfri. Søvn hjælper dig til at regenerere. Søvnhormonerne hjælper med at nedbryde stresshormonerne.
Har du svært ved at falde i søvn fordi tankerne kører der ud af, så prøv dette lille trick – ret din opmærksomhed ind i din vejrtrækning og tæl på din ind- og udånding op til 10.
Hvorfor? Fordi din hjerne ikke kan multitaske og aldrig har kunnet det. Når du retter din opmærksomhed ind i vejrtrækningen stopper tankemylderet. Forstyrrer tankemylderet undervejs i din tælling, starter du forfra.
Øvelsen handler nemlig om at træne dit sind.
Meditation og pauser
Meditation er en anden måde at træne dit sind og give hjernen en tiltrængt pause, så du får bedre fysisk og psykisk overskud.
skemalæg en kort pause på fem minutter en gang i timen, hvor du lige får rejst dig op, trukket vejret dybt, får drukket noget vand og bevæget din krop. Du kan også sætte et kvarter af hver dag, hvor du bare sidder og stirrer ud af vinduet eller mediterer.
Jamen, jeg dur ikke til at meditere…
Ved du hvad. Det kan jeg lære dig. Jeg har indtalt fire meditationer, der alle har en beroligende effekt på stress og angst, og som lærer dig, at dine krops signaler ikke er farlige.
De fire meditationer varer mellem 18 og 33 minutter. Læs mere her.
I dag er Thomas angstfri
I dag er Thomas Kristensen angstfri, og sidder i en ny lederstilling som markedschef hos Jensen Bøfhus i Sverige.
Kroppen kan nemlig give dig svaret på, hvad du reagerer på i dit liv professionelt og privat, hvordan du reagerer på det, hvorfra du reagerer, og hvorfor du reagerer på det som du gør.
Psykologisk hjælper jeg dig til at få overblik over disse fire simple spørgsmål, så du kan bruge din nye erkendelse til at træffe nogle mere hensigtsmæssige valg for dit liv, så du ikke længere skal kæmpe med stress eller angst.
Der ud over hjælper den fysiske del af kropsterapien med at genoprette din krops fysiske balance, så du kan få energien tilbage.
Læs mere om kropsterapi mod stress her. Vedvarende følelsesmæssig stress gennem opvæksten og i voksenlivet er typisk årsagen til udviklingen af angst.
Skal jeg hjælpe dig til at blive angstfri?
Har du spørgsmål til om jeg kan hjælpe dig med din problematik, er du altid velkommen til at ringe til mig på 22 933 811. Helt gratis og uforpligtende.